2007-04-04

Idag blev det en lugn städdag. Däcket dammsögs och friborden torkades av.
Borrade även upp de gamla skruvhålen från draggfästet på däcket. Fasade upp kanterna och nu är de klara att spacklas igen.

2 kommentarer:

CarlStaffanHolmer sa...

Hej Lars!
Jag har utan avund och på lite distans följt ditt slit med botten den sista tiden. Jag tror Du är på rätt väg, det är bara ett av Dina senare uttalande som gör mig orolig. Det verkar som om Du tänker börja ytbehandlingen nu snart efter Påsk. Den ringa kunskap jag har i osmosbehandling är 15-20 år gammal, så det kan ha hänt en del utan att jag uppmärksammat det, men jag måste säga det här innan det är för sent. Enligt expertisen på åttiotalet behövde de öppnade blåsorna torka i minst två månader, om båten stod utomhus och i kanske 70% luftfuktighet, vilket är ganska normalt för en svensk vinter med temperaturer strax över noll. Denna långa torktid krävs för att torka ur den fukt som finns kapillärt upptagen ganska långt in i varje glasfibertråd. Risken är ju att fukten byggs in en gång till om Du är för snabb med att lägga på ett nytt vattentätt skikt. Tänk över detta och berätta gärna Om Du vet att forskningen i området har gjort framsteg som gått mig förbi. Jag nämner detta nu för det känns inte bra när blåsorna kommer på nytt redan året efter ett sådant här arbete som Du just nu lägger ner, jag vet av egen erfarenhet.
Mvh
Staffan "Curette"

Kapten Lalle sa...

Roligt att du upptäckt min sida. Har själv en båtfetisch och älskar att följa andras projekt och äventyr med sina båtar, speciellt då liknande modeller som Havsfidran.
Angående blåsorna, så gjorde jag hål på dom jag upptäckte tidigt med knivspetsen och nu när botten är slipad har jag slipat upp dom med slipbollen lite större än blåsorna. Punkteringarna har gjorts kontinuerligt under vintern och när jag slipade upp så slipade jag tills det var helt torrt.
Har så gott som bestämt mig för att bara spackla igen blåsorna och sedan grunda och bottenmåla, alltså inte epoxibehandla hela botten. Dels är detta redan gjort en gång i tiden, dock kanske inte med bästa resultat, samt att när jag känner mig mogen tänker blästra hela botten ren på hösten och bygga upp med epoxi på bästa sätt med bra förhållanden.
Detta kanske är fel tankar och lönlöst arbete, men måste sjösätta innan första maj och började med botten på tok för sent!