2008-10-03


Så här blev turen.

Då var säsongen slut för den här gången.
Med blå himmel och friska vindar seglade vi idag ner båten från Björlanda Kile till Tångudden. Vi började med full stor och kryssfock att kryssa oss ut ur kilen, men med tilltagande vind och vågor, beslöt vi oss för att ta in rev på storen, för första gången. Inte helt smärtfritt att i vågorna först slacka på storfallet, kroka på revöglan vid bomfästet, surra skothornet på andra revet och beslå överbliven duk på bommen, men med lite träning ska det gå snabbare nästa gång! Efter två timmar hade vi bara kommit en liten bit söderut i Björköfjorden och då fick vi nog och vevade igång järnspisen. Det började kurra i magen, så vi bestämde att gå in i SS Frams gästhamn för lite fika. Väl strax utanför hamnen började motorn låta betydligt barskare och det började ryka och efter att ha lyft på motorluckan såg vi att avgassystemet hade hoppat av. Vi tuffade in och lade fast och ställde båten på full vädring för att få ut alla avgaser ur ruffen, medan vi avnjöt kaffe och smörgås i solen.

Fast vid SS Fram.

Eftersom vinden var stadig väst/sydväst, så gällde det bara att komma ur hamnen och sedan kunde vi segla igen, för att sedan bara behöva motorn igen en kort stund när vi skulle lägga till i Tångudden. Därför löste vi avgasproblemet provisoriskt med lite riggtejp, för att slippa de värsta avgaserna, vilket fungerade hyffsat.

Provisorisk lagning av avgasröret.

I friska vindar och härliga vågor in från Kattegatt rullade vi in mot Göteborg och Tångudden och la sedan fast nöjda för att äntligen få lite mat från Sala Thai. Det är alltid lika spännande att segla i farleden in till Göteborg. Oftast vågigt med stora, snabba fartyg som tycker att man är i vägen, men härligt att passera Älvsborgs Fästning och se Älvsborgsbron sträcka på sig majestätiskt!

Stena Jutlandica tutade och tyckte att vi var i vägen.

Senare på kvällen när det mojnat plockade jag ner och vek ihop seglen och förberedde riggen för avmastning, som sker de närmaste dagarna när vädret tillåter.

Redo för avmastning.

Höstkväll på Tångudden

Nu har äntligen vintersäsongen börjat...

Inga kommentarer: